În timp ce imagistica OPG (ortopantomografie) este un instrument de diagnosticare de mare ajutor, anumite patologii dentare extrem de amănunțite pot fi greu de identificat. Deși se pot stabili diagnostice cu ajutorul ortopantomografiei, o imagine CBCT poate ajuta considerabil la accelerarea procesului de diagnosticare.
Computerul tomograf cu fascicul conic este o tehnologie de ultimă generaţie în domeniul imagisticii ce permite vizualizarea în plan tridimensional a zonelor scanate. Pentru vizualizarea tomografiei, pe lângă analiza efectuată de către medicul specialist, se folosește un software performant cu ajutorul căruia imaginile pot fi manipulate pentru a arăta diverse unghiuri, pot măsura adâncimi, grosimi, densităţi, pot selecta numai anumite ţesuturi etc.
Pentru a înțelege cum poate CBCT să îmbunătățească procesul de lucru, analizăm studiul de caz al unui pacient care a ajuns în cabinetul medical cu durere persistentă la dintele 11. Imaginea OPG nu a arătat nicio problemă cu rădăcina dintelui. Medicul dentist care s-a ocupat de caz a decis însă să scaneze pacientul și cu aparatul CBCT, pentru o evaluare mai amănunțită. Imaginea 3D i-a confirmat suspiciunile și anume faptul că rădăcina dintelui 11 era fracturată.
Folosirea imagisticii CBCT a scurtat enorm soluționarea problemei și i-a oferit medicului timp suplimentar pentru tratamentul pacientului.
În cele ce urmează vom enumera pașii pe care medicul i-a folosit în stabilirea diagnosticului, astfel încât și dumneavoastră să vă puteți îmbunătăți procedurile de lucru în cadrul cabinetului stomatologic.
Cele 3 caracteristici principale ale software-ului Vatech, Ez3D-i, care au fost folosite pentru a pune diagnosticul prezentat anterior au fost:
- Reconstrucția unei secțiuni 2D de-a lungul arcadei dentare
- Filtrul Max Sharpen
- Modificarea aspectului
1.Reconstrucția unei secțiuni 2D
Tabul SECTION poate oferi o mulțime de informații utile de diagnosticare. Nu numai că oferă o perspectivă amănunțită asupra dinților, dar ajută și la găsirea canalului mandibular și, prin urmare, este de mare ajutor în procesul de plasare a implanturilor.
Pentru a începe procesul de reconstrucție se folosește funcția „Draw Arcade”. Acest instrument ne ajută la reconstrucția zonelor dorite deoarece, spre deosebire de funcția MPR, unde imaginile sunt realizate conform liniilor prestabilite, putem determina singuri linia arcadei.
Dacă folosim și funcția care ne permite să reglăm grosimea imaginii arcadei, nu vom rata niciun detaliu oricât de mic despre starea dintelui. De asemenea, putem verifica ușor și sigur canalul mandibular inferior.
Procesul de desenare a arcadei este foarte simplu datorită opțiunii de a adăuga elemente vizuale, de a ajusta lungimea și de a o muta în poziția dorită.
În cazul pacientului al cărui studiu de caz îl analizăm, tăierea în plan coronal a evidențiat imediat fractura dintelui dureros, în timp ce imaginea OPG normală nu a putut evidenția problema la fel de clar.
Astfel, datorită funcției SECTION, medicul stomatolog a economisit timp și a obținut un diagnostic corect.
2. Filtrul Max Sharpen
Filtrul Max Sharpen este una dintre ajustările oferite de tabul SECTION pentru cea mai bună afișare posibilă a imaginilor. Acest filtru permite o claritate superioară a contururilor imaginii.
De asemenea, în tabul SECTION există un glisor care reglează luminozitatea imaginii și unul pentru reglarea contrastului. Astfel, imaginile sunt redate pe mai multe niveluri de claritate, la fel și posibilitatea de inversare alb-negru.
Panoul de control al tabului SECTION este foarte intuitiv și ajută în stabilirea unui diagnostic corect.
3. Modificarea aspectului
Tabul SECTION are, de asemenea, o mulțime de posibilități atunci când vine vorba de aspectul imaginii pe care îl puteți utiliza în timpul procesului de diagnosticare. Sunt disponibile opțiuni de personalizare pentru o identificare detaliată a patologiilor dentare.
În cazul studiului de caz prezentat, problema pacientului a fost destul de evidentă odată ce s-a făcut secționarea în plan coronal, astfel încât modificările aspectului nu au fost atât de necesare pe cât ar putea fi în cazuri mai complicate.
Aceasta a fost o scurtă prezentare generală a modului în care s-au folosit funcțiile menționate mai sus pentru a stabili un diagnostic concludent, într-un timp scurt.
Pentru a vedea o prezentare rapidă a cazului, puteți viziona videoclipul de mai jos:
Dacă doriți să descoperiți mai multe despre cum tehnologia avansată CBCT și software-ul Ez3D-i pot sprijini activitatea clinicii dumneavoastră, echipa noastră de experți vă stă la dispoziție. Contactați-ne pentru o consultanță personalizată și pentru a găsi împreună soluția potrivită nevoilor cabinetului dumneavoastră!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.