Aproximativ 50% dintre bărbați și 30% dintre femeile cu vârste între 30 și 60 de ani sforăie, în timp ce între 5-10% din populația lumii suferă de apnee în somn, tulburare caracterizată prin pauze repetate în respirație pe parcursul somnului.
Sforăitul este cel mai frecvent simptom al apneei obstructive de somn, cu toate acestea, absența sforăitului nu exclude diagnosticul de apnee. Sindromul de apnee în somn reprezintă o tulburare severă a somnului. Dacă o persoană se simte obosită dimineața, chiar după o noapte de somn considerat neîntrerupt, este posibil să sufere de apnee în somn. Pe de altă parte, sforăitul este extrem de neplăcut în cupluri, când somnul unuia dintre parteneri are de suferit.
Pentru a aduce armonia pe timpul nopții, găsirea celui mai bun tratament pentru sforăit și apnee este extrem de importantă. Dar, o luăm treptat și explicăm ce anume cauzează cele două probleme, care sunt riscurile pentru sănătate și cum poate ajuta NightLase.
Ce semnalează sforăitul?
Sforăitul este sunetul care rezultă din aerul care trece prin căile respiratorii atunci când este parțial blocat. Țesuturile moi din partea superioară a căilor respiratorii se ating și vibrează, făcând o persoană să sforăie. Pentru majoritatea oamenilor, sforăitul este mai mult decât o jenă sau o neplăcere pentru partenerul de cuplu.
Sforăitul poate indica o problemă de sănătate adiacentă, cum este apneea obstructivă, afecțiune care poate avea o serie de complicații, de la deteriorarea neurocognitivă (dificultăți de atenție, de concentrare și de vorbire) până la apariția sau agravarea hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat, astmului.
Apneea în somn: De ce apare?
Sindromul de apnee în somn se manifestă prin oprirea respirației pentru cel puțin 10 secunde, în mod repetat, și reprezintă o tulburare severă a somnului. Apneea obstructivă apare atunci când mușchii din spatele gâtului se slăbesc. Acești mușchi ajută palatul moale, amigdalele, limba, pereții laterali ai gâtului și acea mică bucată de țesut care atârnă de palat (uvulă) să rămână ferme și să se contracte.
Dar când acești mușchi își pierd puterea, căile respiratorii se închid sau se îngustează pe măsură ce inspiri. Aceasta înseamnă că nu poți obține suficient aer, ceea ce reduce nivelul de oxigen din sânge. Creierul tău simte această privare de oxigen și te trezește pentru scurt timp din somn pentru a-ți putea redeschide căile respiratorii. Această trezire este în general atât de scurtă încât nici măcar nu-ți amintești.
Această situație se poate repeta de 5 până la 50 de ori sau chiar mai mult în fiecare oră, în timp de dormi, împiedicându-te să ai un somn profund și odihnitor. Când este netratată pe termen lung, apneea în somn poate duce la accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă cronică, hipertensiune arterială și alte probleme cardiovasculare.
NightLase – Tratament revoluționar pentru sforăit și apnee în somn
Pentru tratarea sforăitului, laserele sunt utilizate în mod tradițional într-un mod ablativ pentru a reduce hipertrofia țesuturilor moi.
O modalitate de tratament de ultimă oră cu ajutorul laserului non-ablativă care utilizează un laser Er:YAG cu modul SMOOTH fără contact – NightLase de Fotona – s-a dovedit revoluționară în tratamentul sforăitului și apneei. Aceasta nu necesită pregătire specială, anestezie sau terapie post-tratament.
Terapia NightLase de la Fotona este un tratament laser non-invaziv, prietenos cu pacientul, care ajută la creșterea calității somnului. NightLase reduce efectele apneei în somn și scade amplitudinea sforăitului prin intermediul unui efect de strângere blând, indus de laser, prin contracția colagenului în țesutul mucoasei bucale.
Modul Smooth patentat constă dintr-o serie de micropulsuri. Aceste impulsuri de temperatură foarte scurte sunt generate la suprafața epitelială, apoi sunt transformate prin difuzia căldurii într-un impuls termic de lungă durată în țesutul conjunctiv situat mai profund.
Ca urmare, sunt inițiate două procese regenerative complementare:
- un efect indirect de declanșare prin șoc termic de scurtă durată a epiteliului
- o leziune termică lentă directă a țesuturilor conjunctive.
Ambele au ca rezultat remodelarea colagenului și neocolageneza. În consecință, mucoasa orofaringiană este întărită și capacitatea sa de vibrație și colapsabilitatea este redusă. Practic, procedura care trimite căldură în țesuturi face colagenul să se reorganizeze și să devină mai compact. De asemenea, laserul stimulează organismul să producă mai mult colagen. Prin intermediul acestor efecte, se realizează o extindere a căilor respiratorii faringiene ceea ce previne sforăitul și apneea în somn.
Pacienții care au testat acest tratament non-invaziv au experimentat o senzație de căldură și ușoare furnicături în gât. Nu există contraindicații după această procedură. Majoritatea pacienților nu prezintă reacții adverse, dar câțiva pot resimți o ușoară durere în gât.
În majoritatea cazurilor, pacienții observă rezultate imediat după prima lor sesiune NightLase. Cu toate acestea, medicul poate recomanda efectuarea a trei sesiuni pentru a experimenta cele mai bune rezultate posibile.
Tratamentul NightLase – Cine îl poate efectua
Tratamentul cu laser Er:YAG patentată de Fotona optimizează lungimea impulsurilor laser, permițând pătrunderea în siguranță a căldurii în țesutul mucoasei bucale. Este suficient de blând pentru a fi folosit pe țesutul sensibil din interiorul gurii, dar suficient de puternic pentru a oferi o încălzire eficientă clinic.
NightLase este ușor de efectuat de către orice medic ORL sau medic stomatolog și are o rată de succes ridicată în producerea unei schimbări pozitive a tiparelor de somn. Cercetările au arătat că NightLase reduce și atenuează sforăitul și oferă o modalitate eficientă, neinvazivă de a reduce efectele apneei în somn.
Un tratament complet de NightLase constă în trei sesiuni separate, pe o perioadă de șase săptămâni. S-a demonstrat că rezultatele finale ale tratamentului durează până la un an, iar terapia poate fi repetată.
Pacienții care au testat deja acest tratament consideră că NightLase este o soluție extrem de confortabilă și satisfăcătoare. NightLase nu necesită purtarea unui dispozitiv în timpul somnului și nu implică niciun tratament chimic. Este o modalitate blândă și ușoară pentru pacienți de a recăpăta o noapte de odihnă ideală.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.